Strikkeprosjekt

Rogntrærne langs Storvegen i Innbygda i Trysil har fått skjerf på seg til vinteren som resultat av et sprelsk påfunn fra Trysil Soroptimistklubb. Idé fra Eidfjord: Ingrid Brattestad fikk ideen til å pynte rogntrærne i Storvegen i Innbygda da hun var på biltur i Eidfjor i sommer. Ideen slo an i skogbygda.


Trærne innsydd for vinteren.

Det var Ingrid Brattestad som hadde ideen. Hun kjørte gjennom Eidfjord i Hardanger i vår, og der var trærne i hovedgata utstyrt med tekstiler av ulike slag.

– Det var så fint og morsomt og humørfylt. Slik kan vi gjøre hjemme i Trysil, tenkte jeg, sier Ingrid Brattestad. Hun tenkte det var et tiltak midt i blinken for soroptimistene, som gjerne bidrar til å gjøre bygda si triveligere både for dem som bor der, og for folk som kommer på besøk.

– Da jeg tok opp tanken i et møte i klubben i mai, var det full oppslutning fra medlemmene. men vi er bare 16, og tenkte vi måtte få med oss flere, om vi skulle greie å strikke inn rogntrærne for vinteren, sier Ingrid Brattestad.

Hun snakket med Stine Akre, leder i Sentrumforeningen, og der er det sjelden nei å få. Stine kontaktet sitt store nettverk.

– Så satte vi i gang, via jungeltelegrafen, for vi tenkte at dette trivselstiltaket skulle være litt hemmelig, slik at det ble en gledelig overraskelse for folk å våkne til en helt ny Storvegen en morgen, sier Brattestad. Engasjementet var stort. Både enkeltpersoner og kvinner fra bygdekvinnelaget meldte seg til innsats, og snart gikk strikkepinnene jevnt rundt i Trysil.

– Det ble akkurat som vi ønsker oss i soroptimistklubben; at tiltaket skulle engasjere mange. Folk fra 18 til 85 år har strikket.Vi lagde en oversikt over trærne først, og strikkerne fikk utdelt hvert sitt tre, som de så tok mål av. Vi strikket en slags strømper, som vi så kunne sy rundt trærne til slutt.For et par uker siden møttes så strikkerne en tidlig kveld i blomsterforretningen hos Stine Akre for å legge siste hånd på verket i tillegg til kaffedrikking og opprømte utbrudd over all fantasi og skaperglede som var utfoldet. – Så gikk vi ut i gata og monterte strikketøy på alle trærne. Det var gjort på en time, og da hadde rundt tretti trær fått muntre strikkeplagg på seg, sier Ingrid Brattestad. Morgenen etter måtte nok noen tryslinger gni seg i øynene, før de så hva de så.

– Vi har fått enormt mange positive reaksjoner på Facebook og på andre måter. Vi synes det er veldig hyggelig at folk synes det er fint med påstrikkede trær, sier Ingrid Brattestad, og legger til:

– Vi har også et lønnlig håp om at når trærne nå er så fint pyntet, får de stå i fred. Det har skjedd noen ganger at folk har gjort hærverk på trærne, slik at nye må plantes. Det er dumt. Hvis trærne får stå i fred nå, så tror jeg ikke det skal bli vanskelig å få med seg nye strikkere til å kle på dem etter som de vokser.

– Og hva er neste prosjekt?
– Vi får se. Vi tenker på mye rart, sier Ingrid Brattestad, og lar blikket gli både sørover og nordover langs Storvegen.